Dieta przeciwzaparciowa w ciąży

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Nim zaczniemy mówić o diecie przeciwzaparciowej powiedzmy sobie czym jest zaparcie.

Zaparcia możemy podzielić na dwa rodzaje: czynnościowe i wtórne. Zaparcia wtórne są spowodowane przez inne choroby np. nowotwór, który zmniejsza światło jelita i utrudnia przesuwanie się treści pokarmowej. W przypadku zaparć czynnościowych nie możemy stwierdzić konkretnej przyczyny zaparcia. Aby rozpoznać zaparcia czynnościowe w ciągu ostatnich 3 miesięcy powinny zostać spełnione co najmniej 2 kryteria spośród wymienionych poniżej:

  • > 3 wypróżnienia tygodniowo
  • nasilone parcie w co najmniej co 4-ej defekacji
  • bryłowate lub twarde stolce w co najmniej co 4-ej defekacji (prawidłowy stolec powinien mieć konsystencję gęstej pasty do zębów)
  • uczucie niepełnego wypróżnienia w co najmniej co 4-ej defekacji
  • uczucie przeszkody w odbycie lub odbytnicy w co najmniej co 4-ej defekacji
  • konieczność ręcznego wspomagania wypróżnienia w co najmniej co 4-ej defekacji

Poza tym, jeżeli nie stosuje się środków przeczyszczających luźne stolce powinny być stwierdzane rzadko oraz nie powinny występować objawy zespołu jelita nadwrażliwego (ból w jamie brzusznej z towarzyszącymi zaburzeniami perystaltyki jelit/rytmu wypróżnień przez okres co najmniej 3 miesięcy).

Zaparcia mogą występować u co drugiej kobiety w trakcie ciąży.

Zwiększone ryzyko wystąpienia zaparć w trakcie ciąży jest spowodowane:

  • zmniejszeniem aktywności fizycznej;
  • dietą zawierającą zbyt mało błonnika;
  • podwyższonymi stężeniami hormonów płciowych (progesteron), które poprzez działanie rozkurczowe zmniejszają perystaltykę jelit;
  • powiększającą się macicą, która mechanicznie uciska jelita i utrudnia przesuwanie się treści pokarmowej;
  • stosowaniem niektórych suplementów diety (np. zwierających żelazo, które działa zapierajaco)

Dieta przeciwzaparciowa to tylko jeden z elementów profilaktyki przeciwzaparciowej.

W celu zapobiegania zaparciom należy:

  • spożywać urozmaiconą i bogatą w błonnik dietę (patrz niżej).
  • zmienić styl życia:
    • regularna niewielka do umiarkowanej aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na procesy trawienne (np. codzienny spacer 20 – 30 min);
    • swoista „higiena” wypróżniania – należy wyrobić sobie nawyk regularnego wypróżniania, najlepiej o określonej, stałej porze np. rano.
  • Dieta

    W pierwszej kolejności należy zapoznać się z ogólnymi zaleceniami dotyczącymi diety:

    • codzienne wypijać minimum 2 litrów wody niegazowanej;
    • zwiększyć liczbę posiłków do 5 w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja);
    • każdego dnia spożywać:
    • około 300 g warzyw;
    • 2 łyżki otrąb (najlepiej w postaci dodatku do jogurtu);
    • u osób z tendencją do zaparć zaleca się, aby przed każdym posiłkiem wypijały 1 szklankę przegotowanej lekko ciepłej/letniej wody;
    • zjadać warzywa i owoce ze skórką i pestkami;
    • często spożywać kasze gruboziarniste (kasza gryczana);
    • ograniczyć ilość zjadanego białego pieczywa, ziemniaków, ryżu;
    • II śniadanie i podwieczorek powinny składać się wyłącznie z warzyw i owoców i to najlepiej takich wspomagających procesy trawienne, polecamy np. garść suszonych morel czy też śliwek, surową marchewkę bądź ugotowane różyczki brokuła;
    • pamiętać należy również o:
    • odpowiednim rytmie spożywania posiłków – jadać należy często (co około 3 godziny), ale w małych porcjach,
    • zapewnieniu naszemu organizmowi tzw. przerwy w trawieniu, tzn. takiego czasu w ciągu doby kiedy nie jemy, a jedynie pijemy wodę, przerwa ta powinna trwać przez minimum 12 godzin i dlatego ostatni „duży” posiłek – kolację zjadamy między 18 – 20, w zależności od tego, o której jemy śniadanie;

    Głównym elementem diety przeciwzaparciowej jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Chcąc zapewnić sobie właściwy pasaż w obrębie przewodu pokarmowego powinniśmy zjadać każdego dnia od 20 g do 30 g błonnika.

    Taka ilość błonnika zawarta jest np. w:

    • 2/3 kg warzyw i owoców;
    • 5 łyżkach stołowych otręb pszennych.

    Artykułami spożywczymi bogatymi w błonnik są:

    • otręby wszelkiego rodzaju oraz musli (pamiętajmy o różnych dodatkach, które mogą niweczyć działanie przeciwzaparciowe produktów, np. musli z czekoladą, która jest dość silnym „zapieraczem” nie przyniesie pożądanego efektu);
    • płatki zbożowe owsiane, kukurydziane (uwaga! płatki owsiane wykazują działanie przeciwzaparciowe po namoczeniu w wodzie lub ugotowaniu);
    • fasola, groch i inne rośliny strączkowe (ze względu na możliwe działanie wzdymające i wiatropędne należy spożywać w umiarkowanych ilościach)
    • wszystkie rodzaje kapusty (biała, brukselka, włoska);
    • kalafior, rzepa, brokuły;
    • owoce drobno pestkowe: maliny, jeżyny, porzeczki;
    • suszone śliwki i morele;
    • orzechy;
    • jabłka, banany;
    • pieczywo razowe i pełnoziarniste.

    Należy pamiętać, że otyłość sprzyja zaparciom. U osób otyłych zaparcia występują kilka razy częściej w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała.

    Całkowite dzienne zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej powinno wynosić 2500 – 2800 kcal, natomiast kobiety karmiące powinny otrzymywać ok. 3100 kcal/dobę. Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety o wzroście 165 cm i masie ciała 60 kg, wykonującej lekką pracę fizyczną, od 4 miesiąca ciąży wynosi 2 300 – 2 500 kcal/dobę.

    Bardzo ważne jest, aby w trakcie ciąży zbyt dużo nie utyć.

    • Kobiety z niedowagą w chwili poczęcia (BMI < 18,5 kg/m2) mogą przytyć w trakcie całej ciąży w granicach 12,5-18 kg. Średnio mogą przybierać na wadze w 2-gim i 3-im trymestrze 0,51 kg/tydzień.
    • Kobiety z prawidłową masą ciała w chwili poczęcia (BMI 18,5 – 24,9 kg/m2) mogą przytyć w trakcie całej ciąży w granicach 11,5-16 kg. Średnio mogą przybierać na wadze w 2-gim i 3-im trymestrze 0,42 kg/tydzień.
    • Kobiety z nadwagą w chwili poczęcia (BMI 25-29,9 kg/m2) mogą przytyć w trakcie całej ciąży w granicach 7 – 11,5 kg. Średnio mogą przybierać na wadze w 2-gim i 3-im trymestrze 0,28 kg/tydzień.
    • Kobiety otyłe w chwili poczęcia (BMI ≥ 30 kg/m2) mogą przytyć w trakcie całej ciąży w granicach 5-9 kg. Średnio mogą przybierać na wadze w 2-gim i 3-im trymestrze 0,22 kg/tydzień.
    • Do ww. wyliczeń założono, ze w pierwszym trymestrze kobieta ciężarna zwiększy swoja masę ciała o 0,5 – 2,0 kg.

    BMI – ang. Body Mass Indeks, wskaźnik masy ciała. Wylicza się go dzieląc masę ciała (wyrażoną w kg) przez wzrost (wyrażony w metrach), który został podniesiony do kwadratu.

    Opracowała:
    Lek. med. Marzena Jankowska
    Oddział Pediatryczny
    SPZOZ Szpital Dziecięcy im. prof. dr med. Jana Bogdanowicza
    ul. Niekłańska 4/24, 03-924 Warszawa

    Na podstawie:

  • Szczeklik A i wsp. Choroby wewnętrzne , Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2005.
  • http://emedicine.medscape.com/article/184704-overview (17.07.2012)
  • Bielecki K i wsp. Postępy Nauk Medycznych 2008; 11: 760-766.
  • http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/constipation.html (17.07.2012)
  • Rasmussen KM et al. Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines 2009 ISBN: 978-0-309-13113-1
  • 1 Trackback / Pingback

    1. Choco Lite; pełna analiza 2018; recenzje + forum, cena, apteka, ; gdzie kupić line-up, jak z niego korzystać?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.


    *