Wiosenne alergie

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wiosenne alergie

Początek wiosny dla większości z nas kojarzy się głównie z pięknem związanym z kwitnącymi wokoło kwiatami. Niestety jest to również czas  sezonowych  alergii, które mogą objawiać się swędzeniem oczu, dusznościami, uporczywym katarem i ogólnym uczuciem „rozbicia”.  W jaki sposób można zredukować te objawy?

Objawy wiosennej alergii

Wzmożone pyłkowanie roślin to główna przyczyna kwietniowych alergii. Ciepłe wiatry wiosenne sprawiają, że pyłki kwiatów i drzew roznoszą się w powietrzu. Niestety to właśnie te pyłki odpowiadają za odpowiedź immunologiczna naszego organizmu w postaci alergii. W momencie, gdy przedostają się one do dróg oddechowych, organizm otrzymuje sygnał o obecności ciała obcego. Dochodzi wówczas do uruchomienia szeregu mechanizmów obronnych, takich jak opuchnięcie oczu, bóle zatok, kichanie, nagromadzenie płynów w górnych drogach oddechowych, kaszel, a niekiedy nawet ataków astmy.

Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z objawami wiosennej alergii. Oczywiście istotne jest to, aby unikać narażenia na działanie pyłków w momencie ich wysokiego stężenia w powietrzu. Niestety nie każdy z nas może sobie pozwolić nie pozostanie w domowym zaciszu. W tym przypadku skuteczne może się okazać stosowanie farmakoterapii lub innych naturalnych sposobów. Chcesz wiedzieć jakich?

Łagodzenie objawów wiosennej alergii 

Stosowanie kombinacji leków przeciwhistaminowych oraz sterydów to jedna z metod niwelowania uporczywych objawów wiosennej alergii. Niestety terapie te często wiążą się z wystąpieniem skutków ubocznych, takich jak:

Istnieją jednak naturalne metody, które działają w łagodniejszy sposób.Dla osób źle tolerujących chemiczne leki przeciwalergiczne skuteczne może się okazać stosowanie naturalnych terapii.

Jedną z nich jest spożywanie żywności bogatej w kwercetynę, tj. jabłek, pietruszki, brokułów, pomidorów oraz sałaty. Związek ten można również znaleźć w zielonej herbacie oraz czerwonym winie.

Kwercetyna to naturalny składnik pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, który zapobiega uwalnianiu się histaminy z granulocytów zasadochłonnych. Histamina jest mediatorem stanów zapalnych i jej działanie może prowadzić między innymi do przekrwienia błony śluzowej nosa oraz zaczerwienienia i swędzenia oczu.  W związku z tym, że kwercetyna hamuje działanie histaminy – w ten sposób skutecznie ograniczamy objawy alergii. Istotne jest jednak to, aby terapię wykorzystującą działanie tego flawonoidu rozpocząć 6 tygodni przed początkiem „sezonu alergii”. Minimalna, dzienna dawka kwercetyny nie powinna być niższa niż 1000mg na dobę. Można ją również uzupełnić za pomocą suplementów diety.

Polecamy  Finefit - opinie, ceny, gdzie kupić, kup teraz, tabletki

Kolejnym ważnym składnikiem jest ziele pokrzywy, które działa podobnie jak wiele leków przeciwalergicznych. Można przyrządzić z niego napar lub kupić w sklepie zielarskim gotową herbatkę z  pokrzywy. Istnieją publikacje naukowe, które potwierdzają, że spożywanie każdego dnia 3-4 szklanek herbaty z pokrzywy może znacząco zredukować objawy wiosennej alergii.

Jeżeli planujemy połączyć działanie terapii naturalnej oraz farmakologicznej to należy pamiętać o tym, że wcześniej należy skonsultować się z lekarzem. Składniki pochodzenia roślinnego mogą niekiedy wchodzić w interakcję z substancjami farmakologicznymi.

Początek wiosny to trudny moment dla alergików. Jednak stosowanie leków lub terapii naturalnych może w znaczący sposób zredukować uporczywe objawy wiosennej alergii.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*